Boya, vernik ve vaks laboratuvarı, ürünün güvenlik sınıflandırmasını ve ambalaj etiketini belirleyen testleri yapar. Bu ürün grubunda belirleyici parametre parlama noktasıdır: sonuç ürünün CLP’ye göre alevlenir sıvı kategorisini, ADR’ye göre taşıma koşullarını ve depolama kurallarını belirler. Vaks ve dolgu maddelerinde sertlik iğne penetrasyonuyla ölçülür. Testler yeni reçete onayında, üretilen partinin sevk edilmesinde ve güvenlik bilgi formunun güncellenmesinde kullanılır.
Boya ve vernik laboratuvarında hangi testler istenir?
Tablo, bu sektörde en sık istenen parametreleri, metotlarını ve antek.com.tr üzerinde satılan cihazı gösterir. Pigmentli ve yüksek viskoziteli numunelerde numune hacmi ve kap malzemesi cihaz seçimini belirler. Sitede karşılığı olmayan test için hücreye yok yazılmıştır.
| Özellik | Metot | Sitedeki cihaz | Not |
|---|---|---|---|
| Parlama var veya yok tayini | ISO 1516, ASTM D3934 | Seta Yarı Otomatik Tag (13220-2) | Belirli bir sıcaklıkta parlama olup olmadığını gösterir |
| Parlama noktası, kapalı kap denge | ISO 1523, ASTM D56 | Seta Yarı Otomatik Tag (13220-2) | Sayısal parlama noktası verir |
| Parlama noktası, küçük ölçek kapalı kap | ISO 3679, ASTM D3278, IP 523 | Setaflash Serisi 3e (30020-0) | Setaflash metodu açıklayıcısı |
| Parlama noktası, korozif numune | ISO 3679, ASTM D3828 | Setaflash Series 3e ActiveCool, korozyona dayanıklı kap (33270-0) | Seri 8 sürümü 82150-2 |
| Parlama noktası, yüksek sıcaklık | ISO 3679, ISO 3680, IP 534 | Setaflash Serisi 8 Kapalı Kap, yüksek sıcaklık (82000-2) | Reçine ve erimiş vaks numuneleri |
| Parlama noktası, kapalı kap | ISO 2719, ASTM D93, IP 34 | PM-93 Pensky-Martens (35000-2) | ASTM D93 açıklayıcısı |
| Parlama noktası, sürekli kapalı kap | ASTM D6450, ASTM D7094, ISO 24966 | Setaflash CCC (35600-0) | Küçük numune hacmiyle çalışır |
| Sürdürülen yanma | ASTM D4206, ISO 9038, BS 3900-A11, IP 602 | Setaflash Seri 3 Açık Kap (31000-0) | Boya ve vernikte taşıma sınıflandırması |
| Vaks iğne penetrasyonu | ASTM D1321, IP 376 | Seta Üniversal Penetrometre (17190-3) | Konik uçla ASTM D937 de yapılır |
| Vaks konjelasyon noktası | ASTM D938 | yok | yok |
| Rotasyonel viskozite | ISO 2884, ASTM D2196 | yok | yok |
| Akış kabıyla akma süresi | ISO 2431 | yok | yok |
| İnce film kuruma süresi | ASTM D1640 | yok | yok |
Parlama var veya yok testi mi, parlama noktası tayini mi?
İki sorunun cevabı farklıdır. ISO 1516 ve ASTM D3934 belirli bir sıcaklıkta parlama olup olmadığını gösterir; sonuç geçti veya kaldı biçiminde raporlanır. Bu, ürünün bir sınır değerin üstünde kalıp kalmadığını doğrulamak için yeterlidir ve hızlıdır. ISO 1523 ve ASTM D56 ise numunenin parladığı sıcaklığı sayı olarak verir. Güvenlik bilgi formuna yazılacak değer ve CLP kategorisinin sınıra yakın olduğu durumlar sayısal sonuç gerektirir.
Seta Yarı Otomatik Tag Parlama Noktası Test Cihazı (13220-2) her iki yaklaşımı da kapsar. Pigmentli ve macun kıvamındaki numunelerde küçük ölçek kapalı kap metotları tercih edilir: numune hacmi küçüktür ve kap doğrudan temizlenir. Numune asit veya amin içeriyorsa korozyona dayanıklı kaplı sürüm gerekir. Cihaz seçimi için parlama noktası test cihazı seçimi sayfası kullanılır.
Antek Elektronik Sistemler bu sektörde ne sağlar?
Antek Elektronik Sistemler, Stanhope-Seta’nın Türkiye ve Azerbaycan tek yetkili distribütörüdür. ARO Scientific ve ASI Standards referans malzemelerinin Türkiye yetkili distribütörüdür. Parlama noktası cihazlarının ve penetrometrenin kurulumu, doğrulaması ve servisi mobil saha ekipleriyle Türkiye genelinde müşteri laboratuvarında yapılır. Doğrulama üretici onaylı sertifikalı referans malzeme ile yapılır; malzeme seçimi için CRM referans malzeme seçimi ve ASI referans malzeme seçimi sayfaları kullanılır.
Sık sorulan sorular
Yüksek viskoziteli boya numunesi Setaflash kabına konabilir mi?
Konabilir. Setaflash metotları küçük numune hacmiyle çalışır ve kap doğrudan doldurulur. Numunenin kabın tabanına düzgün yayılması gerekir; akmayan macun kıvamındaki numunelerde numune sıcaklığı metotta tanımlı sınırlar içinde ayarlanır.
Vaks numunesinde hangi penetrasyon ucu kullanılır?
ASTM D1321 iğne ucu tanımlar, ASTM D937 petrolatum için konik uç kullanır. Seta Üniversal Penetrometre (17190-3) her iki ucu da kabul eder; ağırlık takımı ve bekletme süresi metoda göre ayarlanır.
Rotasyonel viskozimetre sitede var mı?
Yok. ISO 2884 ve ASTM D2196 rotasyonel viskozite ile ISO 2431 akış kabı ölçümleri için antek.com.tr üzerinde cihaz bulunmuyor. Kinematik viskozite için KV-10 Viskozimetre Banyosu (84300-0) kimyasal ve solvent sayfasında listelenmiştir.
Bilgi ve Teklif
Laboratuvarınız için teklif almak isterseniz bize doğrudan ulaşın: +90 312 435 16 40 · antek@antek.com.tr · iletişim sayfası.
Ya da formu doldurun, bir iş günü içinde dönüş yapılır.
İlgili sayfalar: matbaa mürekkebi, kimyasal ve solventler, kozmetik ve parfüm, taşıma, depolama ve ambalaj, gözetim ve üçüncü taraf laboratuvar, Setaflash kapalı kap parlama noktası testi.
