Parlama noktası test cihazları

Şartnamenizdeki metoda
uyan cihazı seçin

Kapalı kap, açık kap, denge ve rampa yöntemleri için yirmi parlama noktası test cihazı. Üç soruya cevap verin, hangi modelin işinizi gördüğünü sipariş numarasıyla gösterelim.

-30 ile 420 °CAilenin toplam ölçüm aralığı
2 mlSetaflash küçük ölçekli numune hacmi
2 dakikaSetaflash tek test süresi
9 metotASTM, ISO ve IP karşılıkları

Cihaz seçiciyi başlatınŞartnamemi inceleyin

Kaydırın

Setaflash Series 8 ActiveCool parlama noktası test cihazı
Neden ölçülür

Tek bir sayı, üç ayrı kararın girdisi

Parlama noktası, sıvının tutuşabilir buhar verdiği en düşük sıcaklıktır. Bu değer ürünün nasıl etiketleneceğini, nasıl taşınacağını ve nasıl bertaraf edileceğini belirler.

Sınıflandırma ve taşıma

  • CLP 1272/2008 ve küresel GHS, yanıcılık kategorisini parlama noktasına göre verir.
  • Karayolunda ADR, denizde IMDG, havada IATA ve demiryolunda COTIF aynı değeri esas alır.
  • Güvenlik bilgi formunda parlama noktasının bulunması yasal zorunluluktur.
Kalite kontrolü

  • Parlama noktasındaki kayma, uçucu bir kirleticinin ya da başka bir ürünle karışmanın ilk işaretidir.
  • Harmanlama sırasında ve sevkiyattan önce ölçülen değer, ürünün beklenen bileşimde olduğunu gösterir.
  • Uçucu yağ ve esans üretiminde tağşiş kontrolü çoğu zaman bu testle başlar.
Atık ve depolama

  • ABD tarafında RCRA, Avrupa tarafında 2008/98/EC, atığın tehlikeli sayılmasında yanıcılığı ölçüt alır.
  • Sıvı atıklar için ASTM D8174 ve ASTM D8175 metotları yayımlanmıştır.
  • Yanlış sınıflandırılan atığın bertarafı, hem cezaya hem depolama riskine yol açar.

Parlama noktası ne kadar düşükse risk o kadar yüksektir. Sınır değerlerin sayısal karşılığı üçüncü bölümde.

Test tipleri

Kapalı kap, açık kap ve iki ısıtma mantığı

Cihaz seçimi önce kap tipiyle, sonra numunenin nasıl ısıtıldığıyla daralır. Şartname çoğu zaman ikisini birlikte söyler.

01Kapalı kapPensky-Martens, Tag, SetaflashKapalı ya da yarı kapalı bir hacmi taklit eder. Yönetmeliklerin büyük çoğunluğu, kesinliği daha iyi olduğu ve kirleticiyi yakaladığı için kapalı kabı ister. Depo, tank ve ambalaj koşullarına en yakın sonuç budur.
02Açık kapCleveland, Setaflash açık kapYere dökülen bir sıvı havuzunu taklit eder. Buhar atmosfere kaçtığı için her zaman kapalı kaptan daha yüksek bir değer verir. Yanma noktası yalnız açık kap cihazlarla ölçülür.
03Isıtma mantığıDenge, dengesizlik ve rampaDengesizlik yönteminde numune sabit hızda ısıtılır ve aralıklarla ateşleme uygulanır; 50 ile 80 ml numune ister. Denge yönteminde sıvı ve buharı aynı sıcaklıktadır; Setaflash bunu 2 ml ile bir iki dakikada verir. Rampa modu, aralık bilinmiyorken taramayı hızlandırır.

Ayrıntılı karşılaştırma için parlama noktası testi türleri ve parlama noktası testi nedir sayfalarına bakabilirsiniz.

Sınır değerler

Ölçtüğünüz sayı hangi kategoriye düşüyor

CLP 1272/2008 yanıcı sıvıları üç kategoriye ayırır. Kategori sınırı, ölçüm belirsizliğinin neden önemli olduğunu da gösterir: 22 °C ile 24 °C arasındaki bir fark, ambalaj ve taşıma rejimini değiştirir.

Kategori 123 °CAşırı alevlenirParlama noktası 23 °C altında ve kaynama noktası 35 °C ya da altında olan sıvılar.
Kategori 235 °CKolay alevlenirParlama noktası 23 °C altında, kaynama noktası 35 °C üzerinde olan sıvılar.
Kategori 360 °CAlevlenirParlama noktası 23 °C ile 60 °C arasında olan sıvılar.

Kategori 1 ve 2 sınırları, ölçümün 23 °C çevresinde güvenilir olmasını gerektirir. Bu aralıkta çalışıyorsanız cihazın alt sınırı belirleyici olur: Setaflash Series 8 ActiveCool harici su banyosu olmadan -30 °C’ye iner.

Hangi model size uygun

Üç soru, sekiz olası sonuç. Öneriyi sipariş numarasıyla birlikte gösteriyoruz.

1Şartnameniz hangi metodu istiyor?
2Beklenen parlama noktası aralığı nedir?
3Numune ve çalışma biçiminiz hangisine yakın?
Karşılaştırma

Sekiz model, tek tabloda

Aynı numuneyi farklı metotlarla ölçtüğünüzde farklı sonuç alırsınız. Tablo, hangi sipariş numarasının hangi metodu ve hangi aralığı kapsadığını gösterir.

ModelMetotKap tipiSıcaklık aralığıNumuneÖne çıkanSipariş no
Setaflash Series 3Setaflash Series 3ASTM D3828, D3278, D7236, ISO 3679, IP 523Kapalı kap, dengeOrtam ile 300 °C2 veya 4 ml3 kg gövde, pille çalışabilir, bakım gerektirmez30000-3
Setaflash Series 3 ActiveCoolSetaflash Series 3 ActiveCoolASTM D3828, D3278, ISO 3679Kapalı kap, denge10 ile 135 °C2 veya 4 mlPeltier soğutma, su banyosu gerekmez33200-3
Setaflash Series 8Setaflash Series 8ASTM D3828, D7236, D8174, ISO 3679Kapalı kap, denge ve rampaOrtam +5 ile 300 °C2 veya 4 mlDokunmatik ekran, yangın algılama, 100.000 test hafızası82000-2
Setaflash Series 8 ActiveCoolSetaflash Series 8 ActiveCoolASTM D3828, D7236, ISO 3679Kapalı kap, denge ve rampa-30 ile 135 °C2 veya 4 mlHarici su banyosu olmadan -30 °C, entegre SQC yazılımı82100-2
Setaflash Series 8 ActiveCool korozyona dirençli kapSeries 8 ActiveCool, korozyona dirençli kapASTM D3828, D7236, ISO 3679Kapalı kap, denge ve rampa-30 ile 135 °C2 veya 4 mlAsidik ve aşındırıcı numuneler için kap malzemesi82150-2
Setaflash CCCSetaflash CCCASTM D6450, D7094Sürekli kapalı kap-5 ile 420 °C1 mlAilenin en geniş aralığı, harici soğutucuyla -35 °C35600-0
Seta PM-93 Pensky-MartensSeta PM-93ASTM D93, D8175, EN ISO 2719, IP 34Kapalı kap, dengesizlik+5 ile 410 °C75 mlDenetimsiz çalışma, SafeFlash söndürme sistemi, SQC yazılımı35000-2
Seta C-92 ClevelandSeta C-92 ClevelandASTM D92, ISO 2592, IP 36Açık kap, dengesizlikOrtam +10 ile 370 °C70 mlYanma noktasını da ölçer35300-0
Seta Yarı Otomatik TagSeta Yarı Otomatik TagASTM D56, D3934, ISO 1516, ISO 1523Kapalı kap, dengesizlikOrtam ile 93 °C50 mlDüşük viskoziteli solvent ve boya inceltici şartnameleri13220-2

Tabloda görünmeyen varyantlar da var: Series 3 ve Series 8 gaz ateşleyicili sürümlerle, Series 3 ise açık kap sürümüyle sipariş edilebilir. Tümü parlama noktası ürün kategorisinde listelidir.

Sektörler

Sizin numuneniz hangi metoda düşüyor

Her sektörün kendi şartname alışkanlığı var. Aşağıdaki notlar, Türkiye’de en sık karşılaştığımız altı durumu özetliyor.

Boya, vernik ve tiner

ISO 3679, su bazlı boyalar dahil neredeyse bütün boya, çözücü ve tiner tiplerini kapsar. Su bazlı ürünlerde denge yöntemiyle yapılan parla ya da parlama yok testi güvenilir sonuç verir.

Boya uygulama notu

Sıvı atık

Atık için iki metot yayımlanmıştır: ASTM D8174 küçük ölçekli Setaflash ile, ASTM D8175 Pensky-Martens ile çalışır. Numune bileşimi değişkense küçük hacim, temsili numune alma riskini azaltır.

Atık uygulama notu

Uçucu yağ, tat ve koku

Parfüm, esans ve kozmetik hammaddeleri az miktarda ve yüksek maliyetle üretilir. Setaflash 2 ml numuneyle çalıştığı için test, ürünü harcamadan tesiste yapılabilir.

Uçucu yağ uygulama notu

Yağlayıcılar

Kullanımdaki yağda parlama noktasının düşmesi, yakıt kaçağının işaretidir. Yüksek sıcaklık aralığı gerektiğinden Series 3, Series 8 ya da Cleveland tarafına bakılır.

Yağlayıcı uygulama notu

Yakıtlar

Jet yakıtı ve dizel şartnameleri genellikle ASTM D93 ister; ASTM D3828 birçok yakıt şartnamesinde kabul edilen alternatiftir. Günde çok sayıda numune varsa denetimsiz çalışan PM-93 iş yükünü azaltır.

Yakıt sayfaları

Kimyasal ve polimer

Harmanlama sırasında ara ürün, sevkiyat öncesinde son ürün ölçülür. Numune asidik ya da aşındırıcıysa korozyona dayanıklı kap seçeneği sipariş edilir.

Parlama noktası testi açıklaması

Satın almadan önce

Otomatik örnekleyicili sistemler metotlarda yer almaz

Karusel ya da otomatik örnekleyici içeren düzenekler cazip görünür, ancak parlama noktası metotlarının hiçbiri bunları tanımlamaz. Sonuç, taşıma ve güvenlik sınıflandırmasında kullanılamaz.

01Numune kabıKapak, kapalı kap şartını karşılamazKarusel kabındaki kapak, metotların istediği sızdırmaz kap tanımına ve asgari numune hacmine uymaz. Metotlar, yarıdan az dolu kapların sonucu etkilediğini yazar. Uçucu bileşen kaybı olduğunda parlama noktası olduğundan yüksek çıkar.
02KesinlikLaboratuvarlar arası çalışma yapılmadıOtomatik örnekleyiciler hiçbir parlama noktası laboratuvarlar arası çalışmasının konusu olmamıştır. Bu çalışma yapılmadığı için tekrarlanabilirlik ve yeniden üretilebilirlik beyanı üretilemez. Metotlarda yazan kesinlik değerleri bu düzeneklere uygulanmaz.
03SorumlulukYanlış sınıflandırmanın bedeliBu yolla bulunan değer, ürünü taşıma, sağlık ve güvenlik yönetmeliklerine göre sınıflandırmakta ya da şartname uygunluğunda kullanılamaz. Yanlış sınıflandırma, hem yaptırım hem de gerçek bir yangın riski doğurur.

Ayrıntılar için otomatik örnekleyiciler uygulama notu.

Antek Elektronik Sistemler

Cihazdan sonrası da bizde

Antek Elektronik Sistemler, Stanhope-Seta cihazlarının Türkiye distribütörüdür. Parlama noktası ailesinin tamamı, yedek parçaları ve servisi tek noktadan yürür.

Kalibrasyon ve doğrulama

  • Sıcaklık kalibrasyonu on iki ayda bir yapılır ve 10 dakikanın altında sürer.
  • Basınç kalibrasyonu on iki ayda bir, 5 dakikanın altında tamamlanır.
  • Sertifikalı referans malzemelerle doğrulama, aynı ziyarette yapılabilir.
Metot uygunluk kontrolü

  • Şartnamenizde yazan metot numarasını bize iletin, hangi modelin karşıladığını yazılı olarak bildirelim.
  • Birden çok metot geçiyorsa, tek cihazla kaçının kapsandığını çıkarırız.
  • Numunenizi gönderin, ölçümü biz yapıp sonucu paylaşalım.
Yedek parça ve sarf

  • Numune kabı, şırınga, kapak ve kepenk yayı, ateşleyici kolu gibi kalemler ürün kataloğunda listelidir.
  • Korozyona dayanıklı kap, gaz ateşleyici ve taşıma çantası gibi seçenekler sonradan da sipariş edilebilir.
  • Servis ekibimize +90 312 435 1640 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.

Servis kapsamı için servis sayfası, kurulum ve devreye alma için mühendislik hizmetleri.

Standartlar ve sorular

Kapsanan metotlar

ASTM D93ASTM D56ASTM D92ASTM D3828ASTM D3278ASTM D7236ASTM D6450ASTM D7094ASTM D8174ASTM D8175EN ISO 2719ISO 3679ISO 3680ISO 1516ISO 1523ISO 2592IP 34IP 36IP 523IP 534

Metot numaralarının tam listesi ve kapsamı için ASTM metotları, EN ISO metotları ve IP metotları sayfalarına bakın.

Hangi model bana uygun?

Sıralama şöyle işler. Şartname ASTM D56 diyorsa Seta Yarı Otomatik Tag (13220-2), ASTM D92 diyorsa Seta C-92 Cleveland (35300-0), ASTM D93 diyorsa Seta PM-93 (35000-2) tek adaydır. Setaflash metotlarında ya da metot serbestse aralık belirler: -30 ile 10 °C arası Setaflash Series 8 ActiveCool (82100-2), 300 °C üzeri Setaflash CCC (35600-0), arada kalan aralıklarda az numune ve saha kullanımı Setaflash Series 3 (30000-3), yüksek verim ve rampa modu Setaflash Series 8 (82000-2). Numune korozifse aynı modellerin korozyona dayanıklı kap sürümü seçilir, örneğin 82150-2.

ASTM D93 yerine küçük ölçekli test kullanabilir miyim?

Birçok yakıt ve kimyasal şartnamesi ASTM D3828 küçük ölçekli testi Pensky-Martens’e onaylı alternatif olarak kabul eder. Kabul edilip edilmediği şartnamenin kendi metnine bakar; şartnameyi bize iletirseniz kontrol ederiz.

Yanma noktasını da ölçmem gerekiyor

Yanma noktası yalnız açık kap cihazlarla ölçülür. Cleveland açık kap ailesindeki Seta C-92 (35300-0) hem parlama hem yanma noktası verir.

Kalibrasyon ne sıklıkla yapılır?

Setaflash ailesinde sıcaklık kalibrasyonu on iki ayda bir yapılır ve 10 dakikanın altında sürer; basınç kalibrasyonu yine on iki ayda bir, 5 dakikanın altında tamamlanır. Doğrulama sertifikalı referans malzemeyle yapılır.

2016 sonrası Pensky-Martens cihazlarında ne değişti?

ASTM D93 kapsamında üretilen tüm Pensky-Martens cihazlarında yangın söndürme sistemi zorunlu hale geldi. Seta PM-93, kap çevresinde alev algıladığında entegre söndürücüyü kendiliğinden çalıştırır.

Otomatik örnekleyicili sistem alsam olur mu?

Parlama noktası metotlarının hiçbiri otomatik örnekleyici tanımlamaz. Karusel kabı kapalı kap ve asgari hacim şartını karşılamaz, laboratuvarlar arası çalışma yapılmadığı için metottaki kesinlik değerleri geçerli olmaz. Bu düzenekle bulunan sonuç, taşıma ve güvenlik sınıflandırmasında kullanılmamalıdır.

Teklif ve destek

Şartnamenizi gönderin, modeli birlikte netleştirelim

Formu doldurun; metot, sıcaklık aralığı ve numune bilgisine göre uygun modeli ve fiyat teklifini bir iş günü içinde iletelim. Numunenizi gönderip ölçümü bize yaptırmak isterseniz talep tipinde bunu seçin.

Metot ve model seçim tablosunu isteyin

Talebiniz ne yönde?
Şartnameniz hangi metodu istiyor?
Metot numarasını bilmiyorsanız son seçeneği işaretleyin, numune tipinden yola çıkarız.
Beklenen parlama noktası aralığı
Numune ve çalışma biçimi
Örnek: ADR sınıflandırması için boya ve tiner, ASTM D3278, günde 20 numune.

Metot ve model seçim tablosu

Dokuz metot, karşılık gelen cihaz ailesi, sıcaklık aralığı, numune hacmi ve sipariş numaraları tek sayfada. Bağlantıyı e-posta adresinize gönderiyoruz.

Tablonun bağlantısını bu adrese gönderiyoruz.