Parlama noktası, bir maddenin buharlaştığı en düşük sıcaklıktır ve bu da harici bir ateş kaynağının girmesiyle ateşlenebilir.
Parlama noktasını ölçmek için iki temel yöntem vardır - yani açık kap ve kapalı kap. Açık kap parlama noktası testi, madde dış atmosfere açık bir kaba yerleştirildiğinde oluşur. Sıcaklığı daha sonra kademeli olarak yükseltilir ve bir ateşleme kaynağı aralıklarla üstünden geçirilir. Madde “yanıp sönüyor” veya alevleniyorsa, parlama noktasına ulaşmıştır.
Kapalı kap parlama noktası testi kapalı bir kap içinde gerçekleştirilir ve ateşleme kaynağı kap içine verilir. Sonuç olarak, madde, testin sonuçları üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olabilen, kabın dışındaki elemanlara maruz kalmamaktadır. Bu, aynı zamanda, daha düşük parlama noktalarına da yol açar, çünkü ısı içeride sıkışır. Daha düşük olduğu için, parlama noktası da yaygın kullanım için daha güvenlidir ve daha genel olarak kabul edilir.